Македонија,Политика

ДИК: Иванов 534.154 гласови, Пендаровски 398.008

ДИК: Иванов 534.154 гласови, Пендаровски 398.008
Кандидатот за претседател на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „За подобра Македонија“ Ѓорге Иванов на претседателските избори освои 534.154 гласови или 55,25 отсто, додека кандидатот за претседател на СДСМ Стево Пендаровски 398.008 или 41,17 проценти, покажуваат последните податоци од Државната изборна комисија (ДИК).

Обработени се податоците од 3.509 избирачки места или 99,91 отсто. Во овие избирачки места гласале 966.834 лица, a излезеноста е 54,33 проценти. Неважечки се 34.690 ливчиња.

Вкупниот број избирачи запишани во Избирачкиот спсиок е 1.779.572.