ТОП,Македонија

Димитриев во Стајковци и Инџиково – се санираат куќите, се обновува инфраструктурата

Димитриев во Стајковци и Инџиково –  се санираат куќите, се обновува инфраструктурата

Претседателот на Владата на Република Македонија, Емил Димитриев и денеска е на терен во поплавените подрачја. Тој заедно со министерот за труд и социјална политика Диме Спасов и министерот за одбрана Зоран Јолевски, изврши увид во активностите за санација во населените места Стајковци и Инџиково.

Сe поголем број исчистени улици и домови, се обновува инфраструктурата, дезинфекцијата е во тек, а наскоро ќе започне и обесштетувањето. Граѓаните изразија благодарност до Димитриев за ажурноста на институциите и санирањето нивните куќи и дворови.

emil-vojska

Сите улици во Стајковци се пробиени и секојдневно се исфрлаат наноси на шут и кал.  Само во текот на вчерашниот ден биле исфрлени 8.100 тони на кал.

Градежната механизација и денеска е на терен, а има воведено и посебен сообраќаен режим.

emil stajkovci1

Покрај припадниците на АРМ на терен работат и волонтери вработени во државни институции.  Од 750 до 1100 волонтери дневно им помагаат на граѓаните.

Местата кои се исчистени се дезинфицирани. Во 86 проценти од куќите е извршена дезинфекција, односно во 1848 домови.

Комисијата за обесштетување била на терен.

emil stajkovci2

emil stajkovci3