вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 53

Димитрија Тасески го фати крстот во Елшани

Традиционално, секоја година жителите на Елшани во раните утрински часови го започнуваат чествувањето за големиот верски празник Богојавление – Водици, објави „Охрид 24“.

krst-vo-elsani-640x355

Поврзани вести

Традиционално, секоја година жителите на Елшани во раните утрински часови го започнуваат чествувањето за големиот верски празник Богојавление – Водици, објави „Охрид 24“.

Во 5 часот започна утринска богослужба, на која присуствуваа повеќе стотини елшанци. Се осветуваше леб и вода, а потоа на сред село кај Клајнецот, во изворските води се изврши чинот на фрлање на светиот крст.

Оваа година среќниот фаќач беше Димитрија Тасески  кому ова му е првпат да стигне прв до крстот.

Како спомен на настанот, среќниот фаќач доби златно ланче со златен крст од црквата Свети Пророк Илија, како и таблет од месната заедница.

Народниот елшански собир продолжи со оро на сред село каде старите и нови кумови служеа топла ракија и бонбони. Денешните празнувања продолжуваат и со богати светијонски трпези кај старите кумови, како и со песна и игра.

Најчитани вести