вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 60

Димовски: Нема Бадинтер во ДИК, ќе се одлучува со мнозинство

Ако не донесе ДИК одлука заради неможноста да се постигне консензус, тогаш надлежен за таквата одлука е Управниот суд, истакна денес Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ.

Последни вести

Нема Бадинтер во ДИК, ќе се одлучува со мнозинство, освен во одредени случаи кога ќе се одлучува со конзензус.

-Во одредени случаеви, во насока на заштита на интересите на заедниците, по претходно барање, ДИК, наместо со апсолутно мнозинство, како што е генерално правило, по барање на немнозинските заедници, ќе има обврска ДИК да гласа консензуално. Ако не донесе ДИК одлука заради неможноста да се постигне консензус, тогаш надлежен за таквата одлука е Управниот суд, истакна денес Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ.

Најчитани вести