Македонија

Димовски: ВМРО-ДПМНЕ и дава поддршка на Јанева, институциите независно одлучуваат

Димовски: ВМРО-ДПМНЕ и дава поддршка на Јанева, институциите независно одлучуваат
Димовски: ВМРО-ДПМНЕ и дава поддршка на Јанева, институциите независно одлучуваат

ВМРО-ДПМНЕ стои зад договорот од 2 јуни и 15 јули дека ние ефективно многу јасно со своите гласови дадовме поддршка на Законот за специјалниот обвинител дадовме поддршка со нашите гласови за изборот на госпоѓата Јанева и продолжуваме да даваме поддршка за нејзината работа, истакна Илија Димовски од владејачката партија.

-Околу дилемите кои што се појавија денеска околу изборот целосен или нецелосен на кандидатите од нејзе, ние немаме што дополнително да коментираме заради тоа што постои закон и постојат надлежни институции, најмалку е работа на политичките партии да даваат коментар околу тоа. Ние стоиме зад законот стоиме зад госпоѓата Јанева и даваме поддршка за нејзината работа, нема што да се скрие треба да се завршат сите состави во државата и да дојдеме до предвремени избори 2016, рече Димовски.

Околу изборниот законик тој информираше дека било напорно, многу време е потрошено и многу енергија.

– Се договоривме дијаспората да има свои пратеници тие ќе се бираат на пропорционален модел како и во Македонија односно ќе има една изборна единица која што ќе се бира три пратеници со потребен минимум на гласови колку што е и во Македонија некаде околу 6000 и нешто гласови за да се избере еден пратеник, но ќе се бираат сите три на една листа, заклучи тој.