Македонија

Дирекцијата за заштита и спасување додели противпожарни возила на осум општини

Дирекцијата за заштита и спасување додели противпожарни возила на осум општини

Дирекцијата за заштита и спасување денеска  по повод 10 години од основањето ја презентираше расположивата опрема и додели противпожарни возила на осум општини, пренесува МИА.

Во изминатиот период Дирекцијата успешно, максимално одговорно, навремено, соодветно и ефикасно одговори на сите задачи, а во наредниот период ќе продолжи да ги зајакнува капацитетите со цел да одговори успешно и на идните предизвици од секаков карактер, рече во обраќањето на свеченоста директорот на ДЗС Шабан Салиу.

На почеток, истакна, имавме скромни  можности во поглед на материјално-техничките средства и опрема, но Дирекцијата  со помош на Владата постојано ги зголемува, така што  во еден период поделивме повеќе од 30 противпожарни возила, специјализирани и за урбана средина и за заштита од пожари од отворен карактер.

На противпожарните единици на Град Скопје,  Струга, Ресен, Неготино, Пробиштип, Кочани, Виница и Дебар им додели  возила „тојота хилукс“  опремени со современ систем за гаснење пожари.

– Ќе продолжиме со опремување и на останатите општини бидејќи тие се дел од единствениот систем за заштита и спасување. Колку подобро опремени општини толку подобра ефикасност во заедничко дејствување. Покрај усовршување на материјално-техничките капацитети Дирекцијата работи и на обуки на своите припадници, рече Салиу.

Дирекцијата за заштита и спасување е формирана  на 16 мај 2015 година со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари на Министерството за внатрешни работи.