петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 0

„Дневник“: Зошто пред една година 18 месеци беа доволно за СЈО, а сега се малку?

Пред една година СДСМ без збор се согласи да го потпише законот за специјалното јавно обвинителство кој готов им беше ставен на маса на 4-те партии од страна на Белгиецот Питер ван Хут, а во кој е јасно пропишан рокот од 18 месеци во кој СЈО треба да ги заврши истражните постапки и да поведе обвиненија.

katica

Последни вести

Пред една година СДСМ без збор се согласи да го потпише Законот за специјалното јавно обвинителство кој готов им беше ставен на маса на 4-те партии од страна на Белгиецот Питер ван Хут, а во кој е јасно пропишан рокот од 18 месеци во кој СЈО треба да ги заврши истражните постапки и да поведе обвиненија. Сега за истиот СДСМ тој потпис не важи.

Пред една година СДСМ без збор се согласи да го потпише законот за специјалното јавно обвинителство кој готов им беше ставен на маса на 4-те партии од страна на Белгиецот Питер ван Хут, а во кој е јасно пропишан рокот од 18 месеци во кој СЈО треба да ги заврши истражните постапки и да поведе обвиненија.

Сега за истиот СДСМ тој потпис не важи, ами ревносно се борат, поддржани од странците, рокот на СЈО да му биде продолжен. Со други зборови, по којзнае кој пат за СДСМ, а сега и за странците-посредници во потпишувањето, пржинскиот договор по извесно време станува парче хартија.

Ова го потврдија и самите судејќи според изјавата што ја испратија како одговор на прашањето на „Дневник“: Зошто сега, а не пред да се изгласа законот, не го отворија прашањето за рокот на СЈО? Целта е намерно одолжување на актуелната криза или нешто друго?

Поопширно во печатено издание на Дневник.

Најчитани вести