Свет

До 500 евра казна за пушење цигара во присуство на дете или бремена жена

До 500 евра казна за пушење цигара во присуство на дете или бремена жена

Италија воведе нов закон за заштита од пушењето, кој предвидува парични казни за пушење во присуство на бремени жени и деца. Италија го воведе во согласнот со прописите на ЕУ со цел младите да се одвратат од пушењето, а посебно на мета се продавачите што продаваат цигари на малолетни лица.

Во Италија стапија на сила новите ограничувања за пушачите кои што би можеле да бидат казнети со парична азна и до 500 евра ако запалат цигара во автомобил каде има дете или бремена жена, или ако фрлат опушок на улица.

До 500 евра казна за пушење цигара во присуство на дете или бремена жена
До 500 евра казна за пушење цигара во присуство на дете или бремена жена

Новите прописи подразбираат забрана за пушење во канцеларии, ресторани и други јавни места.

Италија го воведе во согласнот со прописите на ЕУ со цел младите да се одвратат од пушењето, а посебно на мета се продавачите што продаваат цигари на малолетни лица.

Засебниот закон против фрлањето опушоци на улица е дел од прописите во борбата за чисти улици, а истото ќе се однесува и на фрлањето мастики за џвакање или сметки од продавниците.