петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 65

До крајот на април таксистите ќе се пријавуваат за полагање англиски јазик

tahi

Последни вести

Такси возачите ќе можат до крајот на април да се пријават за полагање на испитот за англиски јазик. Продолжувањето на рокот, како што информира денеска Град Скопје, е направено по барање на такси компаниите.

Испитот е бесплатен, а на конкурсот за полагање може да се пријават само такси возачи вработени во лиценцирани авто такси компании.

Пријавувањето се врши на електронската пошта ispiti@mtc.gov.mk, а покрај пријавата, која може да се најде на веб страната на Министерството за транспот и врски www.mtc.gov.mk, кандидатите треба да приложат и М1/М2 образец не постар од 60 дена и копија од лична карта.

Времето и местото на полагање на испитот дополнително ќе биде објевено на веб страната на Министерството за транспорт и врски.

Во согласност со Законот за патен сообраќај сите авто такси возачи мора да имаат сертификат за познавање на основен степен на англиски јазик, кој е еден од условите за да се здобијат со лиценца за вршење на авто такси превоз. Сертификатот ќе биде задолжителен од 1 јануари 2017 година.

Најчитани вести