Македонија

До пладне вкупно 120 граѓани дарувале крв во Домот на АРМ

До пладне вкупно 120 граѓани дарувале крв во Домот на АРМ

Oд 9 часот кога почна традиционалната крводарителска акција која денеска се организира во Домот на АРМ по повод празникот Голема Богородица, до 12 часот над 120 граѓани дарувале крв.

Акцијата, која по 14-ти пат ја организира Општинската организација на Црвен крст Центар во соработка со Институтот за трасфузиона медицина, ќе трае до 17 часот.

Секретарот на Општинската организација на Црвен крст Центар, Валентина Колеска истакна дека крводарителска акција станала препознатлива традиција во Скопје и пошироко. Таа укажа на големата хуманост од страна на граѓаните на градот Скопје.

Се надеваме дека оваа година ќе ја надминеме бројката од 242 крводарувања кои ги остваривме минатата година. Пред 14 години дарителите кои првпат дојдоа на оваа крводарителска акција редовно даруваат крв. Особено за поздравување е фактот што денеска можеме да видиме многу млади кои првпат даруваат крв. Околу 30 проценти од оние кои пристигнаа на крводарителската акција се првократни дарители на крв, рече Колеска.

Нагласи дека луѓето редовно даруваат крв и додаде дека им доделувале признанија на лица кои 115 пати дарувале крв.

Уште две крводарителски акции се реализираат денеска и тоа на Матка до 13 часот и во комплексот на манастирот „Св.Јоаким Осоговски“ во Крива Паланка до 19 часот, рече Колеска.