четврток, 27 април 2017  |  Вести денес: 56

Добри временски услови за посевите

Продолжуваат добрите временски услови за земјоделските култури. Топењето на снегот не предизвика штети, а студените утра ќе ја одржуваат вегетацијата во фазата на зимското мирување.

посевите

Поврзани вести

Променливото време во текот на изминатата недела одржуваше добри услови за презимување на земјоделските култури. Иако земјоделците стравуваа од наглото топењето на снегот и поплави, до тоа не дојде. Се зголеми само процентот на влагата во почвата и на водостојот на реките и акумулациите, што ќе бидат добредојдено во претстојниот период.

Умереното топење на снегот во рамничарските делови не предизвика поплави кај есенските култури кои се во добра фаза на развојот и кои со подобрување на времето ги чека прво прихранување со азотни ѓубрива.

Кај овошките и виновата лоза во реоните каде имаше оштетување од мразевите ќе треба да се почека почвата да се исуши да се влезе во нивите и да се изврши кроењето.

Во наредниот период стабилното време со очекуваните дневни температури до 10 степени ќе придонесат за нормално презимување, а утринските од минус 11 до минус 4, нема да ја разбудат вегетацијата.

Најчитани вести