Македонија,Магазин

Доделени се награди во износ од 1.790.000 денари на Конкурсот за откуп на композиции

Доделени се награди во износ од 1.790.000 денари на Конкурсот за откуп на композиции

Во првиот Конкурсен рок за 2014 година за нарачка на музички дела од областа на класичната музика, до Министерството за култура биле поднесени 36 апликации за 9 различни категории. Пет пристигнати апликации не ги исполниле условите согласно конкурсот  и тие композиции биле дисквалификувани и не биле проследени на евалуација од страна на стручните комисии, пренесоа медиумите.

Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска, денеска на прес-конференција на која ги соопшти резултатите од конкурсот, реклаМинистерството доделило девет први награди со вкупен износ од 785.000 денари, девет втори награди со износ од 640.000 денари и пет трети награди со износ од 365.000 денари.

Во првиот Конкурсен рок за 2014 година се доделени вкупно дваесет и три награди со износ од 1.790.000 денари  дела од областа на класичната музика. Конкурсот за стимулација на творештвото од областа на класичната музика, со кој на годишно ниво се предвидува создавање на 50 композиции од различен вид и за различни изведувачки состави и формации, во февруари го објави Министерството за култура.

Од Министерството посочиле дека вториот конкурсен рок за нарачка на поголемите вокално-инструментални форми, концерт, ораториум, опера и други дела за 2014 година завршува на 15 ноември, а резултатите од конкурсот ќе бидат објавени на 15 декември.

„За Програмата за поттикнување на домашното уметничко творештво од областа на класичната музика Министерството ќе издвојува по шест милиони денари за секоја година поединечно. Министерството ќе ја поддржи и работата на неодамна формираниот ансамбл на Сојузот на композиторите кој заедно со националните установи, Македонската филхармонија и МОБ ќе ги изведе во наредниот период сите наградени дела“, рекла Канческа-Милевска на денешната прес конференција.

Министерката изразила уверување дека  реализацијата на овие конкурси ќе го зголеми интересот и  на младите  автори да се занимаваат со оваа  творечка професија.

„Стимулирањето на домашното уметничко творештво е еден од врвните приоритети на Министерството  кое се поддржува и развива во сите дејности од областа на културата. Преку Годишната програма од национален интерес Министерството континуирано обезбедува поддршка за создавање нови дела со кои се збогатува македонската уметничка продукција. Изминатиот период, согласно Стратегијата за развој на културата 2013-2017, спроведовме посебни мерки, нарачки и откупи на дела кои верувам дека ќе имаат уште поголеми придобивки во контекст на збогатувањето на националните фондови но, и  на  афирмацијата на улогата и статусот на авторот“, додала Канческа-Милевска.