понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Договорена соработка меѓу македонскиот и холанскиот судски совет

Со активностите, како што соопшти денеска Судскиот совет на Република Македонија, се опфатени судските совети, академиите за судии и најголемите судови во двете земји.

sudski sovet

Последни вести

Судскиот совет на Република Македонија денеска потпиша Меморандум за соработка со Холандскиот совет за судството.

По потпишувањето на меморандумот беше потпишана и Програма за билатерална соработка меѓу македонскиот и холанскиот судски совет со кои се дефинираат активности за соработка што ќе се импементираат во наредните две години.

Со активностите, како што соопшти денеска Судскиот совет на Република Македонија, се опфатени судските совети, академиите за судии и најголемите судови во двете земји.

Соработката треба да се остварува во рамките на стратешкиот и оперативен менаџмент во судството, управување со квалитет и финансиски менаџмент и буџетска политика на судството, регрутирање кадри, избор, унапредување и обука на судии и судски персонал, како и вво областа на судската реформа, вклучително реформа на судската мапа и дигитализација на постапките.

Најчитани вести