Свет

Дописникот на „Вашингтон пост“ останува во затвор во Иран

Дописникот на „Вашингтон пост“ останува во затвор во Иран

Техеран ја ослободи иранската новинарка Јегене Салехи на основа на кауција, но не и нејзиниот сопруг Џејсон Ризаијан, дописник на „Вашингтон пост“.

Салехи работи за „Национал“, весник на англиски јазик кој излегува во Обединетите Арапски Емирати.

Таа била притворена повеќе од 2 месеци и тоа без никакво обвинение.

Нејзиниот сопруг, пак има двојно државјанство, американско и иранско.

Комитетот за заштита на новинарите соопшти дека во Иран затворени се околу 35 новинари.