Свет

Досега 59 жртви од земјотресот во Тајван

Досега 59 жртви од земјотресот во Тајван

Бројот на жртвите од земјотресот од крајот на минатата седмица во Тајван денеска достигна 59 луѓе, соопшти тајванското Министерство за внатрешни работи, пренесува МИА повикувајќи се на БТА.

Состојбата е неизвесна за уште 76 лица, за кои се смета дека се блокирани во рушевините на урнатата зграда во тајванскиот град Тајнан.

Досега 59 жртви од земјотресот во Тајван
Досега 59 жртви од земјотресот во Тајван

Катниот комплекс „Вејгуан Голден драгон“ е единствената градба која се урна во земјотресот од минатиот петок, а инаку земјотресот предизвика само помали штети.

За рушењето на градбата беше отпочната и посебна истрага, а инаку земјотресот разоткри дека при изградбата за прицврстување на носечките ѕидови биле користени конзерви од масло.

Повеќе за ова на следниот линк.