Балкан

Досега необјавено видео: Како Црвената армија триумфално влегува во Белград

Досега необјавено видео: Како Црвената армија триумфално влегува во Белград

По повеќедневните крвави и тешки борби припадниците на Народноослободителната војска на Југославија, потпомогнати од припадниците на Црвената армија, на 20 октомври 1944 година го ослободи главниот град на Србија и Југославија и со тоа е ставен крај на четиригодишната окупација во која загинале многу жители на Белград.

Загинале повеќе од 4.000 војници на Црвената армија и Народноослободителната војска на Југославија кои почиваат во Спомен гробиштата на ослободувачите на Белград.

oslobodenje-beograda-foto-youtube-1413910244-583365

Тие дале голем допринос во победата против антифашистичките сили, абитката за Белград се смета за една од најзначајните операц ии на Балканот в о Втората светска војна.

oslobodenje-beograda-foto-youtube-1413910244-583366