Свет

Доживотен затвор за капетанот на потонатиот јужнокорејски брод „Севол“

Доживотен затвор за капетанот на потонатиот јужнокорејски брод „Севол“

Капетанот на јужнокорејскиот ферибот кој потона минатата година, при што загинаа над 300 лица е осуден на доживотна казна затвор.

Денешната пресуда е потешка од пресудата која во ноември минатата година ја изрече Окружниот суд, со која капетанот на бродот Ли Џон-сок беше осуден на 36 години затвор за небрежност и оставање на патници на бродот.

Портпаролот на судот во Гуанџу соопшти дека освен доживотната
казна за капетанот Ли, 14 други членови на екипажот добија казни меѓу 18 месеци и 12 години затвор.

Пресудата на Ли е зголемена, бидејќи судот го  прогласи за виновен за убиство од небреженост. Во ноември тој беше ослободен од ова обвинение.