вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 1

Поетскиот караван на ДПМ на „Караманови Средби“ во Радовиш

Поетскиот караван на Друштвото на писателите на Македонија утре (6 ноември) настапува на манифестацијата „Караманови средби“ што по 42 пат се одржува во Радовиш, во чест на македонскиот поет и револуционер Ацо Караманов.

knigi-02-670x320

Поврзани вести

Поетскиот караван на Друштвото на писателите на Македонија утре (6 ноември) настапува на манифестацијата „Караманови средби“ што по 42 пат се одржува во Радовиш, во чест на македонскиот поет и револуционер Ацо Караманов.

Во Домот на културата во Радовиш со стихови ќе се претстават истакнати  поети, од различни генерации, и тоа: Стојан Тарапуза, Борче Панов, Трајче Кацаров, Виолета Танчева Златева, Ресул Шабани, Раде Силјан, Вања Изова Велева, Бранко Цветкоски, Зоран Пејковски, Христо Петрески, Братислав Ташковски, Ерол Туфан, Веле Смилевски, Јовица Илиќ, Миле Јовановски Поречанец, Паскал Гилевски и Наташа Василевска Трајчевска. На средбата ќе учествуваат и поети од Турција, Словенија, Србија и Бугарија.

Поетскиот караван на ДПМ на „Караманови Средби“ во Радовиш

Поетскиот караван на ДПМ на „Караманови Средби“ во Радовиш

Во рамките на манифестацијата „Караманови средби“ ќе биде изведен  перформансот „Псалмите за Лили“, по стихови од Ацо Караманов, со учество на  актерот Владо Јовановски, а со изложба под наслов „Спокој и неспокој“ ќе се претстави ликовниот уметник Коле Манев.

Меѓу повеќето програмски сегменти, на манифестацијата во Радовиш е предвидена и промоција на стихозбирката „Решетки и други заблуди“ од   Христина Цветаноска, добитник на наградата „Караманов“ на конкурсот за книга од млад автор.

Најчитани вести