Балкан

Драгица Николиќ добила милиони евра од странство

Драгица Николиќ добила милиони евра од странство

По еден месец одбивање да објави кој уплатил седум милиони евра во Фондацијата Драгица Николиќ, претседателот Томислав Николиќ откри дека станува збор за донатири од странство, објавува српски Курир, пренесува НетПрес.

Економските експерти предупредуваат дека зад формулацијата „странски донатори“ може да се кријат и домашни тајкуни кои парите ги уплаќале преку своите фирми во странство или од офшор зоните.

„Благодарејчи на фондацијата, успеавме во Србија да донесеме седум милиони евра…Парите се главно од странство, а донаторите не сакаат да бидат именувани од повеќе причини“, вели Николиќ во интервју за НИН и додаде дека „јавноста не треба да ја интересира кој дал пари и колку се потрошени, туку и на што се потрошени“.

Николиќ, упорно го игнорира фактот дека фондацијата има спрецифичен статус бидејќи користи државни ресурси, бидејќи просториите и се во зградата на Претседништвото.