среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Дрим Тим со над 400 000 прегледи на интернет

drim_timm (2)

Последни вести

Песната „Ти само ти“, на најбараната македонски група за народна музика  Дрим Тим  деновиве ја заокружи бројката од над 400 000 прегледи на интернет. Марјан Коцев еден од двајцата вокали на групата и  Александар Ангелов кларинетист велат дека, не ги изненадува бројката.

– Оваа песна е вистински хит. Луѓето на секоја веселба, бараат да им ја свириме. Затоа е и доста присутна на семејните прослави, отвораат youtube и се веселат заедно со нас. Со нашата музика топлиме многу срца и многу ни е мерак што Македонците каде и да се, знаат да препознаат добра музика, велат од Дрим Тим.

Исто така меѓу најслушаните на интернет се и неколку други песни на Дрим Тим, како што е и Розо моја со над 250 000 прегледи на youtube.

drim_timm (1)Желбата да се негува и промовира традиционалната народна македонска музика, да се истакнат автентичните звуци на народните инструменти, да се сочува ведриот македонски музички дух од минатото, беше повод музичката група Дрим Тим да започне  антологиски проект кој ќе остави белег во македонската народна музика, создавајќи трајни музички вредности. Станува збор за албум кој ќе содржи народни и авторски песни со нов помодерен звук, а на кој гости ќе бидат Влатко Лозановски, Миле Кузмановски, Благоја Грујовски и неколку други познати македонски музички звезди.

Љубителите на добриот звук ќе имаат можност по самата промоција која се планира на почеток на декември, да дојдат до овој албум, од кој ќе има ДВД и ЦД и да уживаат. Сите песни се снимени во живо, поддржани од врвни мајстори на старите инструменти. Албумот ќе претставува вистински музички раритет, а потврда за тоа е досегашната популарност на дигиталните медиуми.

Дрим Тим пред три години издаде ДВД со избрани вкупно 22 македонски песни, мелодии, меѓу кои Жал за Деспина и Лична Јовано на Наум Петрески,, Љубовен танц на Марјан Коцев, проклет да биде на Благица Калева, Пеј животе на Сузана Гавазова.  Во групата членуваат Сашко Велков (хармоника), Коки Коцев (труба), Александар Ангелов (кларинет) Ангел Ќосев и Драги Станков (клавијатури), Марјан Коцев и Дејан Николов-Чуле (вокали) и Гоце Илиовски (тапани), сите имаат завршено музичка академија во Скопје.

 

Најчитани вести