петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 66

ДСЗ: Раст на економијата од 3,8 отсто

Во 2014 година најголем раст е регистриран во секторот „ уметност, забава и рекреација“ од 11,7 отсто , „преработувачката индустрија“ имала раст од 10 отсто, „стручните, научните и техничките дејности заедно со административните“ имал раст од 7,2 отсто, додека „градежништвото“ кое досега го обезбедуваше растот регистрирани се 6,1 отсто раст.

rasty

Последни вести

Според податоците од Државниот завод за статистика, економијата минатата година обезбеди раст од 3,8 отсто, а генератори на растот се бруто инвестциите, извозот и увозот на стоки и услуги.

Во 2014 година најголем раст е регистриран во секторот „ уметност, забава и рекреација“ од 11,7 отсто , „преработувачката индустрија“ имала раст од 10 отсто, „стручните, научните и техничките дејности заедно со административните“ имал раст од 7,2 отсто, додека „градежништвото“ кое досега го обезбедуваше растот регистрирани се 6,1 отсто раст. Рударство и вадење на камен, финансиски дејности и дејности на осигурување како и останатите сектори се со пониски стапки на годишен раст.

Во првиот квартал од минатата година економијата имаше раст од 3,3 отсто, во вториот 4,7 отсто. Во третиот квартал растот изнесуваше 4,3 отсто, додека во последниот квартал лани економијата забележа раст од 2,7 отсто.

Владата за лани предвиде раст на економијата од  3,2 до 3,5 отсто, додека пак министерот за финасии Зоран Ставрески очекуваше раст од  4 отсто.

Најчитани вести