Балкан

Дунав почнува да расте од денеска

Дунав почнува да расте од денеска

Водостојот на Дунав кај Земун, Панчево и Смедерево ќе расте и ќе се движи над дозволената граница, предупредил Републичкит хидрометеоролошки завод на Србија.

Поради очекуваниот раст на нивото на Дунав, смедеревскиот штаб за вонредни состојби ги повикал жиелите на рибарските населби Орешац и Металор да го следат водостојот на оваа река и на време да го евакуираат својот имот.

На реките Млава и Пека водостоите се во опаѓање и се наоѓаат над границата за вонредна одбрана од поплави, со тенденција да опаѓа, а водостојот на реката Тиса, кај Тител, од денеска ќе расте над дозволената границата.

Кај Белград водостојот ќе биде во пораст и ќе се движи над границата, а на долниот тек на реката Колубара кај Обреновац, водостојот ќе има тенденција на бавно опаѓање.

На реката Голема Морава, кај Чуприја и Бардан, нивото на водата се наоѓа над границата, а на Јасеница водостојот иако е зголемен е со тенденција да опаѓа.