петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 59

Дваесет и петта седница на Собранието

Во Собранието денеска седници на четири собраниски комисии

Во Собранието денеска седници на четири собраниски комисии

Последни вести

Законодавниот дом денес ќе ја одржи 25. седница на чиј дневен ред се предлог законите за изменување и дополнување на  Законот за постапување со бесправно изградени објекти, Законот за заштита на културното наследство, Законот за контрола на извоз на стоки и технологии со двојна употреба, Законот за административни службеници,  Законот за вработените во јавниот сектор, Законот за Централен регистар, Законот за домување, Законот за угостителска дејност и Кривичниот законик, сите во прво читање.

Собранието ќе расправа по предлог законите за издавачка дејност, за одредување на видот и одмерување на висината на казната, за просторно и урбанистичко планирање и за забрана и спречување на вршење на нерегистрирана дејност, сите во прво читање.

По скратена постапка пред пратениците се предложени измени и дополнувања на Законот за електронските комуникации, Законот за процена, Законот за здравственото осигурување, Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување и на Законот за пензиското и инвалидското осигурување.

На дневен ред на седницата се ратификации на повеќе договори со владите на други земји, како и повеќе предлог одлуки меѓу кои за испраќање на припадници на Армијата на Република Македонија за учество во мировната операција „Одлучна поддршка“ во Авганистан и Предлог програмата за одбележување на јубилејни годишнини на значајни настани и истакнати личности во Република Македонија за 2015 година.

Најчитани вести