петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Дваесетта жртва на МЕРС во Јужна Кореја

mers_koreja

Поврзани вести

Бројката на починати од МЕРС во Јужна Кореја се искачи на дваесет.

Бројката на луѓе кај кои е утврдено дека се заразени со вирусот, кај нас познат и како Нилска треска, се искачи на 163, а во карантин денеска се 5.586 лица.

Поради овие алармантни бројки, се е поголем притисок на јавноста властите да го кренат степенот на тревога од сегашнот втор на четврт степен, по кој е петтиот степен тревога, поради војна.

Утврдено е дека најголем број на заразените биле во посета на болницата каде што на 26 мај беше регистриран и првиот смртен случај од вирусот МЕРС. Меѓу заболените се и 26 лица кои работат во болницата во Сеул, а возраста на починатите и заразените е од 30 до 74 години.

Со последните четири случаи кои завршија трагично се демантираше првичното мислење според кое МЕРС е со трагичен крај за луѓе кои веќе боледуваат од некоја болест, најчесто од срце или дијабетис. Од последните жртви кај двајца не била регистрирано никакво сериозно заболување.

 

Најчитани вести