понеделник, 21 август 2017  |  Вести денес: 61

Двајца осомничени од „Шпион“ пуштени на слобода

Како што беше кажано на последна седница на СЈО во својата презентација на наодите во однос на жалбите на обвинетите, побара намалување на казните од Апелациониот суд за сите обвинети.

132775410

Поврзани вести

Обвинетите Миќо Насковски и Цветан Дамјановски од случјот „Шпион“ вчера доцна попладне беа пуштени од притвор.

Од Кривичниот суд велат дека Апелациониот суд во Скопје донел решение со кое на Насковски и Дамјановски им се укинува мерката притвор.

Двајцата осомничени беа притворени од самиот почеток на истрагата за случајот „Шпион“. Со првостепената пресуда Миќо Насковски беше огласен за виновен за кривичните дела: злосторничко здружување, од членот 394 ст. 2; измама, од членот 247 ст. 3 в.в со ст. 1; уцена, од членот 259 ст. 2 в.в ст. 1 и в.в со членот 45 од Кривичниот законик и му беше определена казна затвор во траење од 4 години.

Цветан Дамјановски беше огласен за виновен за кривичните дела: злосторничко здружување, од членот 394 ст. 2 од КЗ; уцена, од членот 259 ст. 2 в.в со ст. 1 од КЗ; недозволено изработување, држење и тргување со оружје или распрскувачки материи, од членот 396 ст. 2 од КЗ и му беше определена единствена казна затвор во траење од 6 години и 6 месеци.

Апелациониот суд сè уште нема донесено одлука за предметот „Шпион“.

Најчитани вести