петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 59

Двајца затвореници погубени во САД

117770203

Последни вести

Двајца затвореници осудени на смрт вчеравер беа погубени во САД. Едниот од осудениците беше погубен во Џорџија, а другиот во Мисури, откако тоа го одобри американскиот Врховен суд.

Според податоците на информативниот центар за смртна казна, од почетокот на годината во САД се извршени 35 погубувања. Минатата година тој број изнесуваше 39.

Во Џорџија е погубен Роберт Вејн Холзи (49), Афроамериканец осуден за убиство на полицаец белец за време на протестите во 1995 година против бруталноста на полицијата кон младите Афроамериканци.

Смртната казна во Мисури е извршена врз Пол Гудвин (48) осуден за убиство со чекан врз 63-годишна вдовица во 1998 година, откако се обидел да ја силува.

Најчитани вести