Свет

Дванаесет загинати во лизгање на земјиште во Индонезија

Дванаесет загинати во лизгање на земјиште во Индонезија

Најмалку 12 жртви по лизгање на земјиштето во близина на граот Џемблунг во Индонезија. Земјиштето почнало да се лизга во петокот навечер, а во разводнетата земја спасувачите ги бараат жртвите со голи раце.

Неофицијално, во калта има уште 96 лица што се водат како исчезнати. До сега се спасени и евакуирани 379 жители на загрозеното подрачје.

Лизгањето дошло по невообичаено долг сушен период, а подрачјето било зафатено од силно монсунско невреме во средата и четвртокот.