среда, 28 јуни 2017  |  Вести денес: 3

Двојно зголемен бројот на мозочни удари во Делчево

Во јануари се евидентирани околу 20 случаи, но во февруари веќе има четворица пациенти со мозочни удари од кои два завршиле фатално. Сите се транспортирани до најблиските болнички центри.

Двојно зголемен бројот на мозочни удари во Делчево

Двојно зголемен бројот на мозочни удари во Делчево

Последни вести

Двојно зголемување на бројот на пациенти со мозочни удари е регистрирано минатиот месец во Делчево споредено со декември минатата година, покажуваат податоците од евиденцијата на Итната медицинска служба, пренесе МИА.

Во јануари се евидентирани околу 20 случаи, но во февруари веќе има четворица пациенти со мозочни удари од кои два завршиле фатално. Сите се транспортирани до најблиските болнички центри.

Неврологот Лидија Стоичовска од Здравствениот дом од Дечево информира дека бројот на мозочните удари е зголемен, но најмногу загрижува фактот што се намалува старосната граница кај пациентите.

– Загрижувачки е што старосната граница е спуштена. Имавме пациент со 26 години, но и уште помлад со 23 години, кај што имаше мозочно крвавење. Младите многу потешко ги поминуваат мозочните удари, доколку ги преживеат, за разлика од постарите каде имаме помал испад на моторен план. Младите пациенти со мозочни удари можат да останат и неподвижни, рече Стоичовска.

Ризик- факторите за мозочните удари се бројни, но во последно време тука се впишуваат и темпратурните разлики. Таа апелира за редовни здравствени контроли со цел превенција на мозочните удари.

– Постојат фактори на кои можеме да делуваме и доколку вршиме редовни здавствени контроли, контрола на нивото на шеќерот во крвта, висината на крвниот притисок, намалување на дебелината, зголемена физичка активност, мислам дека ќе се постигне успех, истакна Стоичовска.

Во Македонија, но и во светски рамки, застапеноста на мозочните удари кај популацијата е на трето место, по срцевите и малигните заболувања. Но, според лекарите, загрижувачка е тенденцијата на нивната позачестеност и поместувањето на старосната граница.

 

Најчитани вести