петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 53

Џефри Сакс: САД се виновни за кризата

сакс

Последни вести

Американскиот економист Џефри Сакс смета дека САД треба да придонесат многу повеќе во совладувањето на бегалската криза, тврдејќи дека САД ја предизвикале кризата.

Тој вели дека ЕУ е наивна во врска со договорот со Турција.

– Главни виновници за актуелната бегалска криза се САД, бидејќи имаат главна улога во војната во Сирија. Соборувањето на Асад е иницирано од САД, финансирано од Саудиска Арабија и потпомогнато од Турција, критикува Сакс, пренесува МИА.

Поради тоа, тој бара поголемо ангажирање на САД.

Сакс смета дека прво треба да запре војната, а потоа да се пронајде решение за бегалската криза.

Негов став е и дека ЕУ несериозно се однесува во бегалската криза.

– ЕУ смета дека со плаќање милијарди на Турција ќе го реши проблемот. Тоа е наивно, нагласува Сакс и додава дека преговорите со Турција не се решение на проблемот туку само управување со кризата.

– Не постои економска стратегија. Што ќе се случи со планот на Јункер. Никој веќе ништо не чул за него. Тоа не е само тажно туку и трагично, потенцира Сакс.

Најчитани вести