четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 53

ЕБА: Решавање на политичката криза за да се одржи економската стабилност

Одборот на директори на Европската Бизнис Асоцијација (ЕБА) денеска оцени дека политичката криза во земјата негативно влијае врз економијата, деловната клима и условите за функционирање на бизнисите.

133158701

Последни вести

По денешниот редовен состанок на одборот на директори ЕБА  соопшти дека голем број членки информирале оти нивните матични компании од ЕУ со загриженост ги следат состојбите во Република Македонија и се оценува дека земјата се повеќе се движи во насока на висока неизвесност и ризичност.

– Политичката неизвесност и лимитираното функционирање на институциите предизвикува воздржаност и конзервативно однесувањее на компаниите и мајките инвеститори, и фокусирање на краткорични планови за менаџирање на тековните приоритети во работењето. Тоа може да резултира со одлагање или откажување на долгорочните проекти и планови кои би го стимулирале растот на нашите компании и отвoрањето на нови работни места, воведување на поголеми премии за ризици со што би се намалила  конкурентноста на македонската економија, се наведува во соопштението на ЕБА.

Потенцираат дека од тој аспект, одржувањето предвидлив и стабилен амбиент на стопанисување, е клучен фактор за  стабилноста на деловните субјекти и нивното непречено функционирање.

Од Асоцијацијата апелираат до сите релевантни учесници во креирањето на политичкиот дијалог и стабилноста во државата, за итно решавање на настанатата ситуација, со цел да се одржи економската стабилност, инвестициите и  долгорочниот економски просперитет на земјата.

Најчитани вести