недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 25

ЕБОР: Македонската економија со најбрза стапка на раст во регионот

ekonomski-rast

Последни вести

Eкономиите во Југоисточна Европа (ЈИЕ) се подобруваат според регионален извештај за економските перспективи на ЕБОР објавен денеска.

По тешката 2014 година во извештајот за ЈИЕ порастот се зголеми на 2,3 отсто во 2015 година, а потоа понатаму до 2,8 проценти во 2016. Сепак, високите нивоа на нефункционални кредити (NPLs) и неизвесностите кои ја опкружуваат Грција се присутни значителни ризици за економиите во регион.

Квантитативно олеснување од страна на Европската централна банка е дозволено со олеснување на монетарните услови во земји со тесни економски врски со еврозоната.

Во земјите од Западен Балкан, македонската економија продолжува да расте со најбрза стапка во регионот. БДП се очекува да порасне за 3,5 отсто оваа година и 3,7 отсто во 2016 година. Како ризици стојат внатрешните политички спорови.

Макроекономски перформанси во Албанија имаат корист од аранжманот со ММФ во 2015 година Сепак, големите поплави притискање на земјата во почетокот на годинава, високо-ниво на NPLs и тероризмот, прелевањето од грчката економска криза, и понатаму се клучни ризици. ЕБОР гледа подобрување на раст од 3,0 отсто во 2016 година, по 2,5 отсто во 2015 година.

И покрај предизвик економска средина, се очекува растот во Босна и Херцеговина за да се забрза во 2015 година, со проширување на 2,5 отсто. Понатамошен раст од 3,0 проценти се смета за следната година со големи проекти во транспортниот и енергетскиот сектор во како главни двигатели на растот.

Економија на Црна Гора, која се зголеми од разочарувачки 1,5 отсто во 2014 година, се очекува да се види пик-ап во 2015 година на околу 3,0 отсто и 3,7 отсто следната година. Црна Гора се очекува да има корист од големите кинески проекти -автопатот и со оживување на туризмот приходи.

Во Косово во 2014 година има хаварија во моќта на индустријата поради политичката несигурност. Изгледите за 2015 година се малку подобри, и  политичка несигурност која доминираше во поголемиот дел од минатата година е решена. Сепак, инвестициите останат слаби. ЕБОР ја ревидираше надолу својата прогноза за 2015 година на 2,5 отсто, од 3,5 отсто во јануари. Големување на 3,5 проценти се смета за 2016 година.

И покрај предизвикувачки економски услови последиците од големите поплави и новите мерки за штедење под програмата на ММФ во Србија, најверојатно, ќе има умерено закрепнување на 0,3 отсто во 2015 година, по рецесијата во 2014.

Најчитани вести