Балкан

Една од најотровните африкански змии се појави во Косовска Митровица

Една од најотровните африкански змии се појави во Косовска Митровица
Green Bush Viper

Оваа ретка и опасна змија се појавила во селото Винарце кај Косовска Митровица.

Се работи за африкански вајпер, кој се смета за една од најотровните змии во светот.

Од неговиот отров годишно умираат околу 20.000 луѓе во Африка. Станува збор за исклучително опасно суштество, затоа што во нејзините жлезди има доволно отров да во секое време усмрти пет возрасни мажи.

Се населува во сите области во Африка и е на самиот врв на листата на змии кои имаат најбрз угриз.

Позната е и како многу агресивна отровница.