Магазин

Едноставен трик да препознаете ГМО домати

Едноставен трик да препознаете ГМО домати

Консумирањето овошје и зеленчук е неопходно за нашето здравје, но дали храната што ја купуваме секојдневно е навистина здрава? Еве како да откриете дали продуктите што ги купувате се генетски модификувани.

Прво треба да знаете дека доматите што се одгледуваат на вообичаен начин (со вбризгување хемикалии) се означени со код што се состои од 4 цифри. Исто така, органски одгледаното овошје и зеленчук има цена со код што се состои од пет цифри, почнувајќи од 9. Генетски модифицираните (ГМО) домати имаат цена со код што се состои од пет цифри кои почнуваат со бројот 8.