ТОП,Македонија

Ефтов: Меѓународната заедница по секоја цена ќе спречи избори на 5 јуни за да оневозможи убедлива победа на Груевски

Ефтов: Меѓународната заедница по секоја цена ќе спречи избори на 5 јуни за да оневозможи убедлива победа на Груевски

По големата победа на Алексадар Вучиќ на изборите на 24 април беше сосема јасно дека меѓународната заедница нема да дозволи или ќе се обиде по секоја цена да се обиде да ги спречи изборите на 5 јуни и да не им овозможи на Никола Груевски да извојува така убедлива победа на македонската политичка сцена.

Новинарот Васко Ефтов во емисијата ВО ЦЕНТАР анализирајќи ги обоените револуции на Балканот и во Македонија оценува дека меѓународниот фактор, односно тие кои стојат зад обоената револуција, нема да дозволат по никоја цена одржување на избори на 5 јуни се со цел да се оневозможи убедлива победа на Никола Груевски, како што тоа го направи на 24 април Александар Вучиќ во Србија.

По големата победа на Алексадар Вучиќ на изборите на 24 април беше сосема јасно дека меѓународната заедница нема да дозволи или ќе се обиде по секоја цена да се обиде да ги спречи изборите на 5 јуни и да не им овозможи на Никола Груевски да извојува така убедлива победа на македонската политичка сцена. Тука се поставува прашањето зошто Александар Вучиќ беше донесен во една таква политичка ситуација? Од една единствена причина- имаше задача да го признае Косово. Затоа беше оттргнат од партијата на Воислав Шешељ по што беше направена партијата Српска Напредна Странка и како лидер на таа партија односно како премиер на Србија мораше да ги исполни домашните задачи. Ако не ги исполни тие домашни задачи ќе му се случи македонско сценарио. Но, во конкрениот случај за Македонија, што треба да исполни Никола Груевски? Да го реши проблемот со името? Ќе видиме, анализира новинарот Васко Ефтов во емисијата Во Центар.