Македонија

ЕГЕ Универзитетот во Измир со награда за Попоски

ЕГЕ Универзитетот во Измир со награда за Попоски
ЕГЕ Универзитетот во Измир со награда за Попоски

Професорот д-р Билдехан Гултекин  од Универзитетот ЕГЕ во Измир, Турција одржа предавање во рамките на Дипломатската академија, пред младите дипломати на тема „Дипломатија базирана на мир, мировни комуникации и едукативен дијалог преку примерот на односите помеѓу Турција и Македонија”.

ЕГЕ Универзитетот во Измир со награда за Попоски
ЕГЕ Универзитетот во Измир со награда за Попоски

Универзитетот спроведува специјализирани научни истражувања во областа на мировните комуникации и преговарачкиот стил, во кои се вклучени повеќе од 50 амбасадори на европски и воневропски земји, како и повеќе студенти во областа на комуникациските вештини.

ЕГЕ Универзитетот во Измир со награда за Попоски
ЕГЕ Универзитетот во Измир со награда за Попоски

Во рамки на ваквото истражување, Универзитетот му врачи награда на министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски за комуникациски вештини во областа на мирот, врз основа на избор од страна на 70% од анкетираните.