Свет

Египет го зголеми данокот на пивото за 200 отсто

Египет го зголеми данокот на пивото за 200 отсто

Со декрет на претседателот на Египет Абдел Фатах Ел Сиси данокот на цигарите порасна за 50 отсто, а на пивото за 200 отсто.

Таа одлука е најнова во низата закони чија цел е намалување на големиот дефицит на државниот буџет кој три години од пресвртот е на околу 12 отсто од БДП.

Претседателот Ел Сиси, поранешен командант на Војската, избран за шеф на државата минатиот месец, најави тешки одлуки со цел за заживување на пропаднатата економија.