понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 30

ЕК бара од балканските земји да соопштат колку бегалци можат времено да сместат

Ова не е за постојано сместување на луѓето, бидејќи ќе има такви што ќе бидат предвидени за шемата за преместување од Италија, каде луѓе ќе имаат апликации за азил, како и во Грција, а кои не се Сиријци.

Издадени 320.700 потврди на странски државјани

Издадени 320.700 потврди на странски државјани

Поврзани вести

Европската комисија очекува на денешната пленарна видео-конференција меѓу контакт-личностите што ги определија лидерите на земјите-учеснички на мини-Самитот во неделата, посветен на бегалската криза, да соопштат која од земјите, меѓу кои и Република Македонија е подготвена за колку бегалци привремено да смести на својата територија.
Државниот секретар во македонското Министерство за внатрешни работи Анастасија Илиеска е одредена како контакт-личност на Македонија во редовната комуникација со Брисел и останатите 12 земји што партиципираа на неделниот мини-Самит и кои се обврзаа на соработка за прашањето што ја загрозува безбедноста и иднината на европскиот континент, јави дописникот на МИА од Брисел
           
Според главниот портпарол на Европската комисија Маргаритис Схинас, земјите што партиципираа на недлениот состанок се обврзале во смисла на тоа дека дискутирале и се согласиле на лидерската изјава што беше објавена во неделата.
– Она што треба да го сториме сега е да ги преведеме овие обврски во акција на земја. Не е до мене да ви кажувам во каква ситуација се бегалците во моментов, заглавени во шумите во многу тешки услови и затоа инсистираме на потребата да се движиме од дијагноза во имплементација и тоа е поитно од секогаш. Не смееме да губиме ниту еден момент, апелираше гласноговорникот на Еврокомисијата.
Наташа Берто, портпаролка на Димитрис Аврамопулос, еврокомесар за миграција и внатрешни работи, пак, потсети дека

Најчитани вести