петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 55

Екс заробеник на ИД открива што ги плаши џихадистите

САД: Исламска држава ја губи битката

САД: Исламска држава ја губи битката

Поврзани вести

Поранешен заложник на Исламска држава вели дека џихадистите повеќе се плашат од заедништвото на Западот отколку од бомбите.

Имено, францускиот новинар Николас Хенин последните денови е вознемирен поради случувањата во Париз, но не е шокиран, пишува хрватски Експрес.

„Доволно ја познавам Исламската држава. Таму поминав 10 месеци како заробеник на џихадистите и добро знам дека нашата болка не ги допира. Нивниот свет е потполно оддалечен од тоа“, тврди поранешниот заробеник.

За време за заробеништвото, Николас запознал десетина џихадисти и признава дека со некои сеуште е во контакт преку социјалните мрежи.

„Се што мислите за нив е резултат на маркетинг и ПР. Тие се претставуваат како јунаци, но зад камерите се поинакви: како деца од улица се опиени со идеологија и моќ. Тие не се глупави туку зли“, тврди Николас.

Инаку додека бил заробен бил психички малтретиран, а цимерите од неговата келија се убиени.

Најчитани вести