Колумни

Експертот и Шефицата

Експертот и Шефицата

Порано за да некој станеше познат требаше да покаже вредност, тежина на својата работа која треба да биде гаранција за релевантноста и квалитетот на она што се нуди. Денеска се’ повеќе преовладува чуството дека тоа не е така, а има и неколку ендемски видови кои го потврдуваат спротивното, кои се протнуваат во барата и меѓу трските и крекаат гласно, не затоа што имаат што да покажат, туку затоа што само така може да бидат гласни, никако поинаку. Не е важно каква позадина има, ама важно е до името аналитчар да стои.

Таков вид или сличен на опишаниот е извесен Ивор Мицковски, кој преку ноќ стана фактор за дел од медиумите, и тоа токму оние за кои заедничко по “некаква случајност” е тоа што се финансирани од СОРОС. Не’ бомбардираат секоја недела прочитајте го Ивор, Ивор кажа за името, за ВМРО, за водоводите во Скопско, а уште малку ќе пишува и за војната во Сирија, за односот Обама Путин, а можеби и за снегот на Аљаска, за тоа дали Монт Еверест се зголемува за еден сантиметар годишно или не…сеедно за било какви теми кои подоцна ќе ни ги сервираат како многу важни, само затоа што Ивор така рекол.

И ако се погледне експертов, ќе се види дека тоа не ми ти бил некој Оксфорд или Кембрич експерт, туку човече од Центарот за комуникации на СДСМ, другар на нему блиската Наташа Савова. И се ми стана јасно. Веројатно кога не успеа со пишаниот збор, (бидејќи секоја колумна му е која од која пофрустрирчка и полна со омраза) се прослави со низа фотографии на кои се гледа во интимна прегратка и топол поглед со неговата доскорешна шефица на комунукациите на СДСМ, Наташа Савова. И се станува јасно. Директорката го форсира својот вработен. Ако за аналитичарите клучот за успехот е книгата, за Ивор клучот на успехот е Наташа. Татиниов син, Иворче бидејки во секоја колумна е полн со омраза и гнев и можеби поради фактот што има слаби перформанси се истура врз власта посакува садистички да може да практикува моќ веројатно исто како што нему блиската Наташа практикува врз него.

Очигледно јавноста ќе беше покуса за уште еден експерт доколку ова пријателство не се развиеше. Сигурно неговата медиумска застапеност не се должи на неговите аналитичарски способности, не затоа што се контраверзни, туку затоа што ги нема. Најголемата мака на Ивор е што сега шеф не е Наташа туку Роберт Поповски, зависи од Мицковски дали ќе продолжи со своите војаерски перформански.