четврток, 24 ноември 2016  |  Вести денес: 37

Експлозија во Адана, има загинати и повредени (ВИДЕО)

Најмалку две лица загинаа, а 16 се повредени при експлозијата на автомобил-бомба на паркингот во Адана.

eksplozija-4

Последни вести

Најмалку две лица загинаа, а 16 се повредени при експлозија на автомобил-бомба експлодира пред канцеларијата на гувернерот во градот Адана, на југот од Турција.

Гувернерот на Адана, Махмут Демиртас вели дека автомобилот експлодирал во 8:05 часот во близина на влезот на зградата.

eksplozija1

Демиртас додаде дека за експлозијата е осомничена жена, бидејќи регистарските броеви на изгореното возило се идентификувани.

Неколку амбулантни возила и екипи на полицијата пристигнале на местото на инцидентот.

Според првичните податоци, автомобили, кои се наоѓале во близина на зградата се уништени.

Последно во оваа категорија

турција

ЕП ќе гласа за замрзнување на преговорите за членство на Турција во ЕУ Членовите на Европскиот парламент денеска ќе гласаат за можно замрзнување на преговорите со Турција за челнство во ЕУ, јави ДПА. Иако гласањето ќе привлече големо медиумско внимание, тоа нема да биде конечната одлука по прашањето за преговорите на Турција за пристапување кон ЕУ. Тоа е така бидејќи преговорите за членство ги води и за нив решава Европската комисија, а не Европарламентот. Европратениците, кои се избираат од гласачите на ЕУ на секои пет години, можат да донесуваат закони на ЕУ заедно со другите држави членки, но тие немаат ингеренции по прашањата поврзани со надворешната политика. Денешното гласање може да испрати силен политички сигнал, но нема да има право обврзувачко влијание врз одлуката на Комисијата во врска со преговорите за членство на Турција. Согласно директивите на ЕК за преговорите, „сериозното и постојано нарушување“ на европските вредности, меѓу кои и непочитувањето на „основните слободи и владеењето на правото“ можат да станат причина за привремен прекин на преговорите. Што е точно значи „сериозно“ и „постојано“ остава отворен простор за различни интерпретации, оценува ДПА. Во случај на прекршување, се очекува ЕК да препорача замрзнување на преговорите и потоа да бидат наведени условите, со кои преговорите можат да бидат обновени. Во таков случај, 28-те земји членки на Унијата тогаш ќе треба да гласаат по препорака на Комисијата. За да биде прифатен предлогот, неопходно е одобрение од најмлаку 16 членки, во кои живеат најмалку 65 отсто од граѓаните на ЕУ.

Најчитани вести