понеделник, 21 август 2017  |  Вести денес: 63

Електронските услуги на ФЗОМ досега ги искористиле 35.734 осигуреници

Фондот за здравствено осигурување на Македонија соопшти дека во рамки на унапредување и олеснување на неговата комуникација со осигурениците, фирмите и здравствените работници, овозможил сет од електронски услуги на порталот на Фондот со кои на брз, лесен и ефикасен начин осигурениците можат да ги остварат своите законски права без притоа да мораат да доаѓаат на шалтерите на ФЗОМ.

фзом

Поврзани вести

Од воведувањето на електронските услуги, осигуреници, овластени лица и здравствени работници, наведуваат од Фондот, ги искористиле овие електронски услуги и поднеле барање од своите домови или работни места по електронски пат за остварување на одредено право.

Од Фондот наведуваат дека најкористена електронска услуга е за заверка на ортопедски помагала која 31.015 осигуреници ја искористеле и поднеле документи преку матичните лекари и лекарите специјалисти по електронски пат. Придобивките од електронските услуги кои ги воведе Фондот за здравствено осигурување, посочуваат оттаму, се бројни и за осигурениците и за фирмите и за здравствените работници, при што нема трошење време и финансиски средства за да се оди до подрачната служба на Фондот.

Од ФЗОМ истакнуваат дека една од бројните придобивки од електронските услуги е можноста за увид во сопствениот предмет, дали тој е позитивно или негативно решен и кога ќе биде извршена исплатата доколку се работи за рефундација на средства.

Од Фондот ги охрабруваат осигурениците и компаниите и здравствените работници да ги користат нивните електронски услуги. За поедноставно и точно информирање кои се потребните чекори и како да се користи електронската услуга, Фондот изготвил видео туторијали, кои се краток и едноставен водич како чекор по чекор за начинот како да се користат електронските услуги на Фондот.

Видео туторијалите се објавени на веб страницата на Фондот на следниов линк: www.fzo.org.mk или на линкот на Фондот на youtube: www.youtube.com.

Фондот продолжува да работи на остварување на целта, е-Фонд, со цел осигурениците, овластените лица од компаниите, здравствените работници да добиваат ефикасна, навремена и професионална услуга кога истата им е потребна, стои во соопштението од ФЗОМ.

Најчитани вести