Свет

Мнозинството пратеници на ЕП гласаа да се обезбеди заштита за Сноуден

Мнозинството пратеници на ЕП гласаа да се обезбеди заштита за Сноуден

Мнозинстовото пратеници од ЕП гласаа да се обезбеди заштита за Сноуден. Европарламентарците гласаа за измените со кои ќе се обезбеди заштита за „свиркачот“ и поранешен соработник на НСА Едвард Сноуден.

Според Сноуден овој потег ја „менува играта“ и е „шанса за движење напред“.

Европратениците побараа од земјите членки на ЕУ да ги „отфрлат сите обвиненија против Едвард Сноуден, да му гарантираат заштита и соодвествено да ги превенираат мерките за прогонство или екстрадиција од страна на трети земји и да му се признае правото на „свиркач“ и заштитник на меѓународното човеково право“, се вели во извештајот на ЕП, пренесува Раша Тудеј.

За предлогот 285 европратеници гласале „за“, а 281 биле „против“ што покажува колкава е подоленоста во европската политичка елита по однос на ова прашање.

Инаку против Едвард Сноуден, кому му беше одобрен азил во Русија, во САД се поднесени повеќе обвиненија, меѓу кои и за шпиоинажа.