петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 0

ЕП го поддржа процесот за признавање на државата Палестина

ep

Последни вести

Резолуција во која се изразува принципиелна поддршка за процесот на признавање на државата Палестина е усвоена денеска од страна на Европскиот паралемент.

Текстот не содржи апел до земјите-членки на Европската унија да ја признаат државата Палестина, како што бараа неколку политички групи во ЕП. Европратениците апелираа за обновување на израелско-палестинскиот мировен процес, кој треба да доведе до решавање на конфликтот и постоење на две држави.

Резолуцијата беше изгласана со 498 гласа „за“ и 88 „против“.

ЕП нема ингеренции да ја признае државата Палестина. Таквата одлука е на земјите-членки на ЕУ. Резолуцијата е симболичен сигнал кон земјите-членки на Унијата.

Најчитани вести