Македонија

ЕПП упати честитка за успешно спроведените избори во Македонија

ЕПП упати честитка за успешно спроведените избори во Македонија

Претседателот на Европската народна партија, Жозеф Дол, на денешното политичко собрание на ЕПП има честитал за успешно спроведените парламентарни и претседателски избори во Република Македонија и им го честитал триумфот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски и Ѓорѓе Иванов, пренесоа медиумите. На конференцијата присустувавл и пратеникот во македонското Собрание Влатко Ѓорчев. Европската народна партија (ЕПП) четири пати едноподруго победува на изборите за Европскиот парламент.

„Претседателот Дол, директно пред присутните му честиташе на ВМРО-ДПМНЕ, на премиерот Груевски и на претседателот Иванов за остварениот резултат на предвремените парламентарни, како и на претседателските избори во Македонија. Исто така, тој нагласи дека изборите во Македонија биле солидно спроведени и дека поминале во најдобар ред. Според Дол, резултатите се тие што кажуваат дека ВМРО-ДПМНЕ ќе ја формира и новата Влада“, истакнал пратеникот Ѓорчев во изјава за медиумите.

Денеска, ЕПП, први од новиот состав на Европарламентот, формираа и пратеничка група која ќе биде составена од 222 европратеници, со што за 33 пратеници се повеќе од второпласираната Партија на европските социјалисти и демократи (ПЕС).

Главна тема на денешното редовно Собрание на ЕПП биле европските избори, при што беил поднесен детален извештај од гласањето во сите земји на Европската унија и се анализирале резултатите од изборите. Притоа, биле согледани состојбите во однос на формирањето на Европската комисија и изборот на идниот претседател на ЕК и се говорело за идното функционирање на Европската народна партија во Европарламентот, преговорите со социјалистите, либерал-демократите и останатите политички партии во европскиот законодавен дом, односно се што овој преоден период ќего донесе до конститутивната седница на Европскиот парламент на 1 јули.

Пратеникот Ѓорчев вели дека за време на политичкото Собрание на европските партии десно од центарот, тој добил голем број честитки од претставниците на другите политички партии од Европа.

„Добро е што ВМРО-ДПМНЕ, како дел од структурите на ЕПП, има свои пријатели во Европа што ни честитаат, но и не поддржуваат во нашата работа и ги споделуваат заедничките политики на десниот центар што ги имаме и во Македонија и во Европа. Исто така, денеска е прв ден откако новите европратеници почнаа да доаѓаат и добро е што голем дел од луѓето што досега ја поддржуваа Република Македонија во Европарламентот, ќе продолжат да го прават истото и во наредните пет години“, навел Ѓорчев.

Според пратеникот во македонското Собрание, на маргините на денешното Собрание на најголемата политичка партија во Европа, станало збор и за бојкотот на парламентот од страна на СДСМ во Македонија, при што никој немал поддршка за делувањето на социјал-демократите во нашата земја.

„Бојкотите никој не ги поддржува и тоа едноставно не е европска пракса. Она што СДСМ треба да го разбере е дека е невозможно да најдат луѓе што ќе го оправдаат тој нивен чекор и како ќе минува времето, така се повеќе нивната позиција на бојкотирање на институциите и омаловажување на македонските институции, нема да помине ниту во Македонија, ниту во странство“, констатира Влатко Ѓорчев.