недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 22

Ердоган: Приоритет на жените треба да биде мајчинството

Голем број на жените во Турција се жртви на семејно насилство. Во 2013 година 214 жени биле убиени од нивните партнери.

erdogan

Последни вести

Приоритет на жените треба да биде мајчинството, бидејќи тоа е правилниот исламски начин на живот.

Жените и мажите не можат да извршуваат иста работа, бидејќи тоа е во спротивност на закониоте на природата, смета турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган.

– Не можете да поставите една мајка, која дои, на иста функција и да имате исти очекувања од неа како од мажот, кој нема такви одговорности. Приоритет на жените треба да биде мајчинството, бидејќи тоа е правилниот исламски начин на живот, истакнал Ердоган на конференцијата во Истанбул, посветене на жените и праведноста.

Според податоци на Светска банка, учеството на жените во работната сила на Турција е ниско – 29 проценти, додека во Германија и во САД е 57 отсто.

Голем број на жените во Турција се жртви на семејно насилство. Во 2013 година 214 жени биле убиени од нивните партнери.

Најчитани вести