Балкан

Ердоган: Турција на сириските бегалци ќе им понуди државјанство

Ердоган: Турција на сириските бегалци ќе им понуди државјанство

Милионите Сиријци кои живеат во Турција ќе имаат можност да станат државјани на земјата која им даде засолниште. Ова го посочи турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган.

Тој зборувајќи во јужната турска провинцији Килис, која граничи со Сирија и каде има повеќе од 120.000 сириски бегалци, Ердоган рече дека голем број од Сиријците кои се во Турција сакаат да станат државјани на република Турција.

Нашето Министерство за внатрешни работи презеде чекори по тоа прашање. Ќе дадеме шанса за добивање државјанства, порача Ердоган, пренесува Анадолија.

Речиси 2,7 милиони Сиријци кои побагнаа од граѓанската војна во својата земја, засолниште најдоа во Турција.