Балкан

Ерјавец: Словенија ќе гласа против прием на Хрватска во ОЕЦД

Ерјавец: Словенија ќе гласа против прием на Хрватска во ОЕЦД

Словенечкиот министер за надворешни работи Карл Ерјавец денеска потврди дека Словенија во Париз ќе гласа против членството на Хрватска во Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД).

Таквата одлука, официјална Љубљана ја донела поради одбивањето на Хрватска да ја спроведе пресудата од Арбитражниот суд околу граничниот спор.

– Решително сум против тоа на Хрватска да и дадеме зелено светло. Освен, ако Хрватска не се обврзе дека ќе го испочитува она што од неа се очекува, изјави Ерјавец за мариборскиот весник „Вечер“.

Арбитражниот суд во Хаг одлучи да и даде на Словенија пристап до меѓународните води на штета на Хрватска. Спорот меѓу Словенија и Хрватска датира уште од 1991 година и се однесува на суверенитетот на речиси ненаселена територија од 13 километри квадратни и на граничната линија во водите на Пиранскиот Залив, од што зависи дали Љубљана ќе има директен излез на отворено море. Коридорот до меѓународни води широк е околи 2,5 наутички милји и словенечките бродови и авиони ќе имаат слободен премин низ хрватското подрачjе.

Но, Загреб одбива да ја примени. Хрватска се повлече од судската процедура во 2015 година. Според хрватската Влада, одлуката не е обврзувачка.

Ерјавец прецизираше дека во текот на денот се состанала меѓуресорна група, која ја води претседателот на словенечката Влада, каде е потврдена одлуката да се блокира членството на Хрватска. Поради спорот, Словенија ги блокираше преговорите за членство на Хрватска во ЕУ речиси 10 месеци, по што Загреб се согласи на судска арбитража.

Ерјавец уште истакна дека со ставот на Словенија го запознал и генералниот секретар на ОЕЦД, кој на тоа немал никаков коментар.

Хрватското Министерство за надворешни и европски работи соопшти денеска дека е изненадено од најавата на Словенија да гласа против членството на Хрватска во ОЕЦД.

Претставник на хрватското МНР изјави дека Европската комисија заговара пристапување на сите членки на Унијата кон ОЕЦД и оти Љубљана досега го поддржувала Загреб во намерата да се присоедини во оваа организација.

– Веста која ја примивме денеска од Брисел за словенечкото преиспитување на позитивниот став кон нашиот влез во ОЕЦД е изненадувачко и со тоа Словенија поради билатерално прашање најавува блокада на процес кој Европската комисија и државите-членки на ЕУ активно го поддржуваат, наведе претставникот на хрватското МНР.

Одлуката на ОЕЦД за прием на нови членки се очекува кон крајот на септември.

ОЕЦД е основана во 1948 година како Организација за европска економска соработка. Основна улога на ОЕЦД е да прави обемни економски анализи за глобалните и микро-економските движења и да дава конкретни препораки и совети на своите членки и други земји.

Во Организацијата има 35 членки, едни од економски најразвиените во светот.