Магазин

Есенска рамнодневица: Завршите ги сите недовршени работи

Есенска рамнодневица: Завршите ги сите недовршени работи

Денес е првиот есенски ден или есенска рамнодневица, што значи дека Сонцето во своето привидно годишно движење стасало на небесниот екватор.

Есенската рамнодневица уште од дамнини се сметала за ден што е особено важен за сите недовршени работи, како и за решавање на несогласувањата со другие.

Есенската рамнодневица е времето кога мораме да согледаме и да видиме дали сме задоволни со постигнатите резултати во животот, според некои астролози.

Според некои верувања, рамнодневицата е денот на божестевената рамнотежа, поради што на тој ден се треба да се доведе во баланс.

Точките на небесната сфера во која шо еклиптиката го пресекува небесниот екватор се викаат точки на рамнодневицата.

Сонцето на својата привидна траекторија по еклиптиката денеска поминува низ есенската точка. Тоа значи дека денот и ноќта денес ќе траат исто, по 12 часља.

За време на рамнодневицата насокие на излез и залез на Сонцето се најблиски на точние насоки на исток и запад, а во моментот на рамнодневицата сончевите зраци го осветлуваат Екваторот на Земјата под прав агол.