среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 0

ЕСМ доби одобрение за исплаќање транша од 7,5 милијарди евра пмош за Грција

Се очекува траншата да биде одобрена денеска и од ЕСМ, а парите да пристигнат во Атина во следната недела.

grcija

Последни вести

Министрите за финансии од еврозоната дале одобрување на Европскиот стабилизациски механизам (ЕСМ) за исплаќање транша од 7,5 милијарди евра на Грција, објавија грчки медиуми.

Се очекува траншата да биде одобрена денеска и од ЕСМ, а парите да пристигнат во Атина во следната недела.

Според грчки извори, финансиската помош во Грција се очекува в понеделник, симболично и како порака за британските гласачи пред референдумот за да се покаже што значи солидарност во Европа. Станува збор за прв дел од втората транша во рамки на трета програма за економска помош на Грција чија вкупна вредност е 86 милијарди евра.

Најчитани вести