вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 53

ЕЦБ ја задржа референтната каматна стапка на 0,25 отсто

Европската централна банка (ЕЦБ) ја задржа референтната каматна стапка на рекордно ниско ниво од 0,25 отсто и се воздржа од нови стимулативни мерки за поттикнување на забавување на економијата на евро зоната.

ecb

Поврзани вести

Последната одлука на ЕЦБ следи по минатомесечното намалување на референтната каматна стапка за една четвртина процентни поени.

„Не е изненадување што ЕЦБ денеска одлучила да задржи каматна стапка на 0,25 отсто, но банката и понатаму е под притисок да направи што е можно повеќе за да се задржи слабото закрепнување на евро зоната“, изјави Бени Меј од компанијата „Кепитал економикс“.

ЕЦБ, исто така, ја задржа каматната стапка на депозити на нула отсто.

 

Најчитани вести